Και τώρα αναζητούνται πατριώτες...

Και τώρα αναζητούνται πατριώτες...


Καθώς φτάσαμε στη μεγάλη διακοπή, κοιτούσα τι γίνεται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που όλα θα σταματήσουν για πολύ καιρό. Σε αρκετά από αυτά είχαμε φέτος μεγάλες εκπλήξεις, οι οποίες φαίνονται στις βαθμολογίες. Δεν πιστεύω πως αυτό είναι τυχαίο. Το γεγονός ότι το μουντιάλ είναι στο κέντρο της χρονιάς επηρέασε ό,τι προηγήθηκε. Και θα επηρεάσει και ό,τι ακολουθεί.

Η Πρέμιερ λιγκ των πολλών διεθνών

Στην Αγγλία είναι πρώτη η Αρσεναλ. Αν το έλεγες πριν το ξεκίνημα της εφετινής Πρέμιερ λιγκ και οι πιο πιστοί οπαδοί της ομάδας του Λονδίνου θα σε περνούσαν για τρελό καθώς  δεν περίμεναν από αυτή κάτι παραπάνω από ένα πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα, που δίνει και εισιτήριο για το Τσάμπιονς λιγκ. Οι Κανονιέρηδες έχουν αποκτήσει και διαφορά από την Μάντσεστερ Σίτυ, όχι τεράστια αλλά σημαντική. Είναι τυχαίο; Όχι. Εχουν μόλις 10 παίκτες που θα πάνε στο μουντιάλ, ενώ από την ομάδα του Πεπ θα πάνε στο μουντιάλ 17. Περισσότερους από την Αρσεναλ έχουν στο μουντιάλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι και η Τότεναμ, λιγότερους η Νιουκάσλ: κατά τη γνώμη μου όλο αυτό αποτυπώνεται στην βαθμολογία της Πρέμιερ λιγκ.    

Πρόβλημα είναι για αρκετές ομάδες και ότι κάποιοι παίκτες τους δεν θα πάνε. Ο Γιούργκεν Κλοπ είπε πρόσφατα στην αγγλική τηλεόραση πως κάποτε είχε παίκτες ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους μαζί του. Φέτος είχε κάποιους ευχαριστημένους που θα πάνε στο Κατάρ, κάποιους δυσαρεστημένους γιατί από αυτό αποκλείστηκαν και κάποιους που ζούσαν με το άγχος του τι θα γίνει μέχρι την τελευταία στιγμή. Για παράδειγμα ο Φιρμίνο.  

https://www.fosonline.gr/media/news/2020/11/10/116108/main/KloppGuardiola.jpg

Οσο λιγότεροι τόσο καλύτερα  

Στην Ιταλία έχει ξεφύγει από όλους η Νάπολι που πέτυχε το Σάββατο με αντίπαλο την Ουντινέζε την ενδέκατη σερί νίκη της – ούτε στα χρόνια του Μαραντόνα δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο. Δεύτερη ήταν μέχρι την Κυριακή το βράδυ η Λάτσιο, που κατά τα άλλα δεν κατάφερε να περάσει ούτε τον όμιλο του Γιουρόπα λιγκ! Εχει όμως μόλις δυο παίκτες που θα πάνε στο μουντιάλ ενώ και η Νάπολι έχει τέσσερις. Η Ιντερ έχει οκτώ, η Μίλαν επτά, η Γιουβέντους 12 και τον Ντι Μαρία τον βρίζουν γιατί, όπως λένε, αντί να τα δώσει όλα για την ομάδα του κάνει προετοιμασία για το Κατάρ, τρεις μήνες τώρα.    

Ακόμα και στη Γαλλία και στη Γερμανία, όπου στην κορυφή βρίσκουμε τις συνηθισμένες μόνιμες πρωταθλήτριες, δηλαδή την Παρί και την Μπάγερν, στη διάρκεια αυτού του πρώτου γύρου έγιναν πολλά και σπάνια φέτος. Στη Γαλλία δεύτερη είναι η Λανς που λίγοι υπολόγιζαν. Στη Γερμανία την κορυφή μοιράστηκαν για μήνες η Φράιμπουργκ και η Ουνιόν Βερολίνου που θα έχουν ελάχιστους εκπρόσωπους στο μουντιάλ, αντίθετα από την Μπορούσια Ντόρτμουντ πχ που έχει 11. Στο συμβόλαιο του Μέσι με την Παρί υπάρχουν ειδικοί όροι που αφορούν την προετοιμασία του για το παγκόσμιο κύπελλο: ο Αργεντίνος είχε το δικαίωμα να διαλέξει σε ποια ματς δεν θα αγωνιζόταν. Η Μπάγερν έχει 17 παίκτες που θα πάνε στο Κατάρ – πώς να μην ζοριστεί φέτος;

Που υπάρχει η γνωστή νορμάλ βαθμολογία στην κορυφή της οποίας βλέπεις τους συνήθεις υπόπτους; Στην Ισπανία, όπου η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης θα στείλουν στο μουντιάλ περίπου τους ίδιους παίκτες, (16 ή πρώτη και 14 η δεύτερη) και στην Πορτογαλία από το πρωτάθλημα της οποίας θα πάνε στο Κατάρ ελάχιστη: συνολικά (δηλαδή από όλες τις ομάδες) κάτω από  15. Ακόμα και οι διεθνείς της ομάδας του Σάντος παίζουν στο εξωτερικό.

Παράξενη σεζόν, πολλές δυσκολίες

Η χρονιά μοιάζει ακόμα πιο παράξενη αν δούμε πόσες από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο φέτος πέρασαν διάφορες κρίσεις νωρίς νωρίς. Η Γιουβέντους αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς λιγκ σε χρόνο ρεκόρ. Η Ιντερ έχει χάσει επαφή με την κορυφή του Καμπιονάτο εδώ και μήνες. Η Λίβερπουλ, αν τελείωνε σήμερα η Πρέμιερ λιγκ, δεν θα έπαιρνε ούτε εισιτήριο για το Τσάμπιονς λιγκ. Η Ατλέτικο Μαδρίτης, που έχει 12 παίκτες σε αποστολές Εθνικών ομάδων, παρακολουθεί εξ αποστάσεως την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης στην Λίγκα κι έχει μείνει εκτός Ευρώπης από το Νοέμβριο: ο Σιμεόνε που απαιτεί πολύ τρέξιμο στον τομέα της διαχείρισης παίρνει κακό βαθμό! Η Σεβίλλη, με τους 10 διεθνείς της, παραλίγο να διαλυθεί.  Ομάδες που πέρυσι κέρδισαν πρωταθλήματα, όπως ο Αγιαξ και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, φέτος δυσκολεύονται πάρα πολύ. Η διοργάνωση του μουντιάλ του Κατάρ στη μέση της σεζόν είχε ως αποτέλεσμα ελλιπείς καλοκαιρινές προετοιμασίες, καθώς πολλά πρωταθλήματα ξεκίνησαν πιο νωρίς, αλλά και μια δυσκολία των προπονητών να πείσουν τους παίκτες τους να τα δώσουν όλα για τους συλλόγους που αγωνίζονται (και από τους οποίους πληρώνονται). Είναι λογικό και ανθρώπινο.     

https://i1.prth.gr/images/1168x656/files/2022-09-28/%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B9.jpg

Το τελευταίο σαββατοκύριακο όποιος ετοίμασε βαλίτσες για το Κατάρ αγωνιζόταν με το μυαλό σε αυτό. Ετσι εξηγούνται από μένα τα μέτρια ματς της Μάντσεστερ Σίτυ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Τσέλσι, της Μπάγερν, του Αγιαξ, της PSV κτλ. Οι Ισπανοί αποδείχτηκαν οι πιο έξυπνοι. Καταλαβαίνοντας ότι οι ποδοσφαιριστές που έχουν δεχτούν κλείσεις για τις Εθνικές δεν θα έβαζαν τα πόδια τους στη φωτιά, αυτό το τελευταίο προμουντιαλικό Σαββατοκύριακο έβαλαν μια αγωνιστική κυπέλλου – το πρωτάθλημά τους θα ξαναρχίσει μετά την διακοπή. Η προσοχή τους σε κάτι τέτοιες μικρές λεπτομέρειες με κάνει να πιστεύω πως θα κάνουν και σπουδαίο μουντιάλ.

Θα βάλουν τα πόδια στη φωτιά;

Οι προπονητές και οι παράγοντες των πλουσιότερων ομάδων στην Ευρώπη θα το δουν το μουντιάλ σε αναμμένα κάρβουνα αυτή τη φορά: κανείς δεν ξέρει πως θα γυρίσουν οι ποδοσφαιριστές – ενώ είναι βέβαιο πως λίγοι θα είναι ευτυχισμένοι (και ίσως άδειοι) από την επιτυχία και πολλοί απογοητευμένοι (και θα χρειαστούν βοήθεια ψυχολογική) εξαιτίας της αποτυχίας. Στην παράξενη αυτή χρονιά δεν αποκλείω να δούμε ωστόσο και παίκτες να προσέχουν τα πόδια τους και στα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να έχουμε και στη διάρκεια του γκρίνιες για αυτό το λόγο: η κατηγορία ότι οι παίκτες σκέφτονται τις ομάδες που τους πληρώνουν είναι παλιά – θα μου κάνει εντύπωση αν δεν την ξανακούσουμε. Αλλωστε υπάρχουν πολλές Εθνικές που αποτελούνται κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται μακριά από τη χώρα τους. Η Σενεγάλη πχ αποτελείται από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται όλοι σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Δώδεκα από τους Βραζιλιάνους παίζουν στην Αγγλία: στο νησί αγωνίζονται το 20% των παικτών που θα πάνε στο Κατάρ – όχι στην Πρέμιερ λιγκ αλλά και σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, ακόμα και στην τέταρτη Εθνική. Αναζητείται πατριωτικό φρόνημα…